FNsP eviduje zvýšený počet pacientov so sťaženým dýchaním

13.07.2010 Prešov

Prešov 13. júla (TASR) - Príjmové ambulancie oboch oddelení vnútorného lekárstva (OVL) Fakultnej nemocnice s poliklinikou Jána Adama Reimana v Prešove (FNsP) evidujú za prvé dva dni tohto týždňa zvýšený počet pacientov ...
Podľa službukonajúcej lekárky na príjmovej ambulancii OVL II. Jany Kundríkovej najviac bolo predkolapsových stavov. Išlo hlavne o starších ľudí s poruchami dýchania, srdcového rytmu a zvýšenou teplotou, spôsobenou letnými horúčavami. V tejto súvislosti registrovali u pacientov aj dehydratáciu, úpal a kolaps.
Medzi rizikové skupiny patria starí ľudia, kardiologickí pacienti s viacerými ochoreniami, hypertonici, diabetici a malé deti. U \"kardiakov\" sa podľa lekárky v horúčavách zvyšuje riziko zhoršenia stavu, ktoré môže končiť aj zlyhaním srdca. Upozorňuje, že predkolapsové stavy sa prejavujú celkovou slabosťou, pocitom na odpadnutie, točením hlavy a zahmlievaním.
Podľa Kundríkovej je dôležité, aby sa pred týmto stavom ľudia chránili dodržiavaním pitného režimu, obmedzili fyzickú námahu a nevystavovali sa priamo slnečnému žiareniu. Ak by došlo k zdravotným ťažkostiam s takýmito prejavmi, treba si ľahnúť a doplniť tekutiny. Každopádne pri pretrvávajúcich problémoch je potrebné vyhľadať odbornú pomoc.
 

Vyberte región